Philip Aguirre y Otegui

Engagement en poëzie gaan hand in hand bij kunstenaar Philip Aguirre y Otegui. Sculpturen, tekeningen, assemblages of collages, in alles wat hij doet, gaat hij op zoek naar schoonheid. Aguirres werk is goed vertegenwoordigd in Vlaamse musea voor hedendaagse kunst en op openbare plaatsen, zowel in België als in Afrika. Een aantal jaren terug werd zijn talent nog gevierd met een solotentoonstelling in het Middelheim Museum in Antwerpen en Mu.Zee in Oostende. 

Naast sculpturen, tekeningen en assemblages, schilder je ook.

Ja, maar ik maak ook grafiek, etsen en keramiek. Ik voel me thuis in verschillende disciplines en ik heb meerdere inspiratiebronnen. Soms vertrek ik van maatschappelijk en politieke verhalen, hoewel ik me de laatste tijd laat leiden door een 'écriture automatique'. Ik begin met een vorm en daar bouw ik stelselmatig op voort.

 

Wat is jouw link met Kunst in Huis?

Ik ben al twee jaar lid van de selectiecommissie, die dossiers beoordeelt van kunstenaars die zich digitaal aanmelden. We brengen zelf ook nieuwe namen aan, die we samen bespreken. Toen ik afstudeerde, had ik als kunstenaar zelf ook deelgenomen aan Kunst in Huis. Zo goed ken ik het. Wijlen Jan Hoet en Jan Cools, zaten toen in de jury.

 

Is er in de Kunst in Huis-collectie ook werk van jou aanwezig?

Ik vind het vreemd om als commissielid in de collectie vertegenwoordigd te zijn. Vroeger zat er grafiek en enkele bronzen beelden bij, die ik al in 1986 gemaakt had. Maar ik vergat doorheen de jaren de prijs aan te passen. Eén van de werken werd bijgevolg als een koopje aangeboden. (Lacht.)

 

Waar ga je heen om nieuw, jong talent op te sporen?

Ik ben er niet specifiek naar op zoek, maar als jurylid van de academies van Antwerpen, Brussel en Gent, bezoek ik uiteraard veel tentoonstellingen. Dan kom ik namen tegen die ik doorspeel aan Kunst in Huis. Voor jonge kunstenaars is het een goede manier om hun werk te verspreiden en een publiek op een democratische manier kennis te laten maken met kunst.

 

Wat doet kunst met jou?

Kunst ontroert, troost, schenkt genot en openheid. Het biedt voedsel voor de geest en de zintuigen.

 

Heb je zelf veel kunst in huis?

Jazeker, zowel werk van jonge als oude, en van bekende als minder bekende kunstenaars. Het moet betaalbaar zijn én ik moet er een coup de foudre bij krijgen. Ik heb geen voorkeur voor een bepaald genre. Er zit geen lijn in, alles loopt door elkaar. Verzamelen gebeurt bij mij zeer intuïtief.

 

Kunst kopen, hoe begin je daaraan?

Als je echt een persoonlijke collectie wil aanleggen, zou ik zeggen: kijk veel rond en leer daaruit. Want kunst kopen is een leerschool. Begin daarom bescheiden, bijvoorbeeld met tekeningen en grafiek. Geef er in het begin niet al te veel geld aan uit, en laat je vooral niet leiden door hypes of trends.

Vind je het belangrijk om het verhaal van een kunstwerk of een kunstenaar mee te krijgen of vind je dat een werk voor zichzelf moet spreken?

Het moet voor zich spreken, hoewel extra informatie altijd welkom is. Maar het is niet zo dat ik een werk plots beter ga vinden, omdat ik er een uitleg bij krijg.