Nieuwe kunstenaar in collectie: Nathalie Butsana-Sita

Zo kleurrijk en gevarieerd als haar werken zijn, is ook de levensloop en artistiek carrière van Nathalie Butsana-Sita. Nathalie werd in 1968 geboren in Kinshasa en woont en werkt in Antwerpen. Ze groeide op als dochter van een Congelese vader - een kernfysicus die werkzaam was voor de NASA - en een Belgische moeder die uit het Russisch vertaalde. In het Zaïre waarin zij tot 1975 opgroeide, was dit gezin geen curiosum, terwijl Oost en West elders in de wereld een koude oorlog voerden. 

Na een opleiding in de grafische kunsten en jobs in het buitenland bij onder meer Unicef, koos Nathalie voor een opleiding in de schilderkunst in Antwerpen. Aanvankelijk vertrok ze voor haar schilderijen vanuit haar grafische achtergrond en en creëerde ze collages van afbeeldingen van personen en stripfiguurtjes. Het samenbrengen, verzoenen en versmelten van (schijnbare) tegenstellingen is een belangrijk kenmerk van haar schilderijen, met name in de motieven die ze gebruikt. Deze haalt ze vaak van dichtbij: foto's van vrienden, familie of scene's uit haar leven. Maar ook afbeeldingen van omstreden politieke figuren, iconen uit de verre geschiedenis of het nabije verleden, popmuzikanten en figuren uit games bevolken haar levenslustige, kleurige doeken. Ze verhalen soms van politieke situaties, maar vaker nog van standpunten die Nathalie haar kijk op de wereld bepalen. En van het perspectief waarmee je naar een bepaalde situatie of gebeurtenis kijkt.

In recent werk focust Nathalie op situaties die er heel vredig uitzien - een koppel wandelt in een bos bij ondergaande zon, een meisje ravot onbekommerd op een grasveld. Maar met slechts een kleine wissel in interpretatie - of door het werk een bepaalde titel mee te geven - kan in een vredig tafereel ook de kiem zitten van een scène met een bloedstollende afloop.