Kunst in Huis coördineert nieuwe renteloze lening voor hedendaagse kunst

Op voorstel van cultuurminister Sven Gatz krijgt Kunst in Huis de opdracht om een renteloze lening voor hedendaagse kunst te ontwikkelen, te coördineren en te promoten. Gatz kent Kunst in Huis daarvoor één miljoen euro toe voor de periode 2017-2021. Het pilootproject wordt in de loop van 2018 opgestart.

De regeling wil het voor beginnende en minder kapitaalkrachtige liefhebbers van kunst makkelijker maken om kunst te kopen, en wil tegelijk de kunstenaars helpen om meer kunstwerken te verkopen. Zowel werken van beeldende als toegepaste kunsten komen in aanmerking, voor zover het gaat over uniek werk of kleine oplages van een levende kunstenaar uit Vlaanderen of Brussel. Het bedrag van de renteloze lening ligt tussen minimaal 500 en maximaal 7.000 euro.

Directeur Cathy Cardon: “Kunst in Huis is vooral bekend voor de kunstuitleen, een andere manier om hedendaagse kunst toegankelijker te maken voor een breed publiek. Een paar jaar geleden zijn we ons beginnen verdiepen in de mogelijkheden van een renteloze kunstlening, zoals die al decennia bestaat in Nederland en Groot-Brittannië. Minister Gatz had er al eerder zijn interesse voor geuit. Toen de vraag kwam om een voorstel in te dienen hebben we niet geaarzeld, want dit instrument pas perfect bij onze missie om startende kunstliefhebbers en startende kunstenaars een duw in de rug te geven.”

De financiële partner waarmee “Kunst in Huis” zal samenwerken, zal op korte termijn worden aangeduid. Kunst in Huis zal samen met de financiële partner in 2018 een proefproject uitwerken om de regeling op punt te zetten. Cathy Cardon: “We hebben veel geleerd uit de buitenlandse cases, maar Vlaanderen is Nederland of Groot-Brittannië niet en dus moeten we een regeling op maat maken.” Bij het pilootproject zullen galeries betrokken worden, maar ook non-profitorganisaties en kunstenaarsorganisaties kunnen zich kandidaat stellen.

Om op de hoogte gehouden te worden over de kunstkoopregeling: schrijf je in op onze mailinglijst.
Of stuur een mailtje naar info@kunstinhuis.be bij andere vragen over dit project.