“Hefboom” is de financiële partner voor de kunstkoopregeling

De Vlaamse Regering heeft de beheersovereenkomst goedgekeurd met Hefboom cvba. Dit is de financiële partner die de uitbouw mogelijk zal maken van de kunstkoopregeling en kleine en grote cultuurkredieten voor iedereen. Samen met Hefboom zal Kunst in Huis de Vlaamse Kunstkoopregeling verder uitwerken.

De Vlaamse Kunstkoopregeling is een renteloze lening van 500 tot maximaal 7.000 euro. Met deze lening kan je een kunstwerk aankopen van een kunstenaar die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt. Op deze manier krijgen meer kunstfans de kans om een kunstwerk in huis te halen en stijgen tegelijkertijd de inkomsten voor kunstenaars. De Vlaamse Kunstkoopregeling is een initiatief van Minister van Cultuur, Media en Brussel Sven Gatz. Kunst In Huis staat in voor de uitwerking, coördinatie en promotie.

Hefboom zal de lening voor de kunstkoopregeling ontwikkelen en aanbieden. Hefboom zal naast de ontwikkeling van de lening voor de aankoop van kunst ook kredieten tot maximum 100.000 euro verstrekken aan professionelen in de cultuursector. Voor kredieten boven de 100.000 euro zullen geïnteresseerden een beroep kunnen doen op de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Dit kadert in het plan van de minister van cultuur Sven Gatz om een systeem van aanvullende financiering voor de culturele sector op te zetten.

Hefboom is al actief als kredietverstrekker voor sociale en duurzame projecten en ondernemingen. Ook mensen die een eigen zaak willen opstarten maar geen toegang hebben tot bankkredieten kunnen bij Hefboom terecht voor een lening. De coöperatieve vennootschap verleent sociale ondernemingen ook advies en begeleiding en biedt diensten aan als projectmanagement.

De komende maanden werken Hefboom en Kunst in Huis samen verder aan de opstart van de kunstkoopregeling, zodat het pilootproject begin 2019 kan lanceren. Het systeem om leningen aan te vragen, de ondersteuning voor kopers en verkopers, de concrete timing en de overige details zullen vanaf nu in fasen worden uitgerold. Met de goedkeuring van de beheersovereenkomst met Hefboom is een belangrijke stap gezet in de realisatie van de Vlaamse Kunstkoopregeling.