Vlaamse Kunstkoopregeling maakt kunst kopen toegankelijker

“Lening voor hedendaagse kunst volop in de maak”

 

1. Wat is de Vlaamse Kunstkoopregeling?
2. Wat kan ik aankopen via de Kunstkoopregeling?
3. Hoe zal Kunstkoopregeling werken?
4. Wanneer gaat de Kunstkoopregeling van start?
5. Wat als ik nu een kunstwerk wil aankopen?

 

1. Wat is de Vlaamse Kunstkoopregeling?

De Vlaamse Kunstkoopregeling is een renteloze lening van 500 tot maximaal 7.000 euro. Met deze lening kan je een kunstwerk aankopen van een kunstenaar die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt. Op deze manier krijgen meer kunstfans de kans om een kunstwerk in huis te halen en stijgen tegelijkertijd de inkomsten voor kunstenaars. In Nederland en Groot-Brittannië bestaat sinds enkele jaren een gelijkaardig systeem en is de verkoop van kunst erdoor sterk gestegen. De Vlaamse Kunstkoopregeling is een initiatief van Minister van Cultuur, Media en Brussel Sven Gatz. Kunst In Huis staat in voor de uitwerking, coördinatie en promotie.
 

2. Wat kan ik aankopen via de Kunstkoopregeling?

Je zal de lening kunnen aanvragen voor een breed gamma aan beeldende en toegepaste kunst. Het belangrijkste criterium is dat het moet gaan om uniek werk of kleine oplages van een levende kunstenaar of ontwerper die in Vlaanderen of Brussel woont en werkt. Je kan er onder andere een schilderij, een editie van een kunstfoto of een beeldhouwwerk mee aankopen. Maar evengoed is de aankoop mogelijk van unieke juwelen, prototypes van objecten of meubilair dat in een beperkte oplage is geproduceerd.
 

3. Hoe zal Kunstkoopregeling werken?

Je zal met de lening kunstwerken kunnen aankopen bij erkende verkooppunten. Dit zullen Vlaamse en Brusselse kunstgaleries zijn maar ook online galerijen en andere organisaties die kunst verkopen in opdracht van een kunstenaar of ontwerper. Binnen hun collectie zal bepaald zijn welke kunstenaars en werken in aanmerking komen voor de kunstkoopregeling. Het netwerk zal een rijk aanbod van beeldende en toegepaste kunst vertegenwoordigen en gespreid zijn over de regio. De kunstkoopregeling zal starten met een pilootfase waarin het systeem uitvoerig wordt getest met een beperkt aantal partners.
 

4. Wanneer gaat de Kunstkoopregeling van start?

De voorbereidingen voor het pilootproject zijn volop aan de gang. De financiële partner "Hefboom" (https://hefboom.be/cultuurkredieten-en-kunstkoopregeling/) werkt de lening uit waarmee je binnen de kunstkoopregeling een werk kunt kopen op afbetaling. Ondertussen bouwt Kunst in Huis met geïnteresseerde partners een pilootnetwerk van verkooppunten uit. Samen met de kunstensector, de Vlaamse overheid en de kredietverstrekker leggen we ook de eerste hand aan de criteria en praktische aanpak. De pilootfase start in 2019.

 

5. Wat als ik nu een kunstwerk wil aankopen?

Voor een aankoop via de kunstkoopregeling vragen we nog even geduld. De lancering zal op tijd worden aangekondigd maar is nog niet voor de eerstkomende maanden. Heb je een kunstwerk op het oog dat je heel graag in huis wil halen? Ons advies is om je aankoop niet uit te stellen. Het zou jammer zijn als iemand anders je voor is.

 

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Vlaamse Kunstkoopregelinghttps://kunstinhuis.be/kunstkoopregeling/nieuwsbrief-kkr/