Voor Veerle is kunst een manier om herinneringen te creëren

Kunstwerken uitkiezen is een leuke familie-uitstap geworden voor Veerle. Samen met haar kinderen trekt ze dan naar het filiaal in Leuven, waar ze hun fantasie de vrije loop laten bij het selecteren van een vrolijk werk voor in de woonkamer.

Hoe doe je dat, jonge kinderen een kunstwerk laten kiezen?

Ik heb vier kinderen, van acht, zeven, vier en één jaar oud. Ze mogen elk om beurt iets uitkiezen. Voor de jongste twee is dat nog wat moeilijk, al liet mijn zoontje van vier heel duidelijk blijken dat hij het schilderij van Kris Van Dessel niet mooi vond (lacht). Hij was wel gefascineerd door een schilderij met daarop een rode trein. Ik heb hem beloofd dat hij die volgend jaar mee mag nemen wanneer we het huidige werk komen inruilen. Deze keer mocht zijn grote zus iets uitkiezen. Ze was enorm geboeid door de leidingen die door het schilderij liepen en de mooie kleuren die van het doek spatten.

Tweeënhalf jaar geleden liet ik voor het eerst een van mijn kinderen iets uitkiezen. Toen trok ik samen met mijn oudste dochter naar het filiaal in Leuven. Ze mocht van mij helemaal alleen gaan rondneuzen en alle creaties bekijken. Ze koos uiteindelijk voor een werk met veel kleurvlakken, net als haar jongere zus nu. Kleur is sowieso iets wat hen allemaal aantrekt. Als mijn kinderen een werk tegenkomen dat ze mooi
                                                                                 vinden, vraag ik hen ook waarom. Zo breng ik de conversatie op gang.

Geniet je ervan om kunstwerken aan de muur te zien hangen?

Ja, zeker. Voor de kinderen zit het plezier vooral nog in het uitkiezen van een werk, maar voor mij is het ook een manier om herinneringen te creëren. Als een schilderij hier een jaar lang hangt, maakt het ook alles mee wat hier in huis gebeurt. Daarom maak ik van elk kunstwerk een foto. Wanneer ik die terug zie, herinner ik me meteen wat we dat jaar hebben meegemaakt. In de periode dat het vorige werk hier nog hing, is mijn jongste dochter geboren, wat natuurlijk een heel speciale gebeurtenis is. Toevallig had haar doopmeter een slinger gemaakt met haar naam in dezelfde kleur als het schilderij. Die heb ik dan rond het kunstwerk gehangen, wat samen een mooi geheel vormde. Iedere keer dat ik het werk terugzie denk ik aan die geboorte en alle bezoekjes die we hier toen hebben gehad. De foto’s zijn ook een leuke manier om later aan mijn kinderen te tonen welke creaties zij mooi vonden.

Waarom heb je voor een spaarformule bij Kunst In Huis gekozen?

Tien jaar geleden kregen mijn man en ik als huwelijkscadeau een kunstencheque met een kooptegoed. We waren daar beiden zo enthousiast over dat we ons lidmaatschap verlengd hebben. Ik kende Kunst In Huis niet en voordien hingen hier ook niet veel kunstwerken aan de muur. Maar het idee om hedendaagse kunst te ontlenen zoals je kan doen bij een bibliotheek spreekt me enorm aan. Intussen hebben we al een aardig bedrag bijeen gespaard. Binnenkort gaan we verhuizen en het lijkt me daarom geen goed idee om nu al een werk aan te kopen. Eens we gesetteld zijn in het nieuwe huis, kan ik beginnen uitkijken naar iets wat bij onze familie past. En hoogstwaarschijnlijk zullen ook de kinderen hun zegje willen doen!