Virginie geeft kunstles aan kinderen

Virginie geeft samen met haar partner Veerle kunstles aan kinderen, in hun atelier KunstKadee (Meulebeke). Samen met de kinderen laten ze zich inspireren door werken van hedendaagse kunstenaars om er dan een leuk kunstproject aan te koppelen. Na afloop van het project gaat ieder kind met eigen creaties naar huis.

Hoelang werken jullie bij Kunstkadee al met Kunst In Huis?

Ik denk intussen anderhalf jaar. Telkens als we een nieuw werk introduceren bij de kinderen, vragen we ons af wat zij – en hun ouders – ervan zullen vinden. Tot nu toe is ieder werk al positief onthaald. De ouders vinden het ook fijn dat we hun kinderen op die manier met nieuwe kunstenaars in contact brengen. Vaak hebben ze op school wel gehoord van Magritte of Picasso, maar van hedendaagse kunst kennen ze bitter weinig. Vaak denken ze ook dat een kunstenaar per definitie al overleden is, waarschijnlijk omdat ze enkel die oude meesters kennen. Ik probeer hen via de werken van Kunst In Huis van dat idee af te helpen. We overwegen om ook eens een kunstenaar uit te nodigen om te komen praten met de kadees.

Hoe reageren de kinderen op werken die hier ophangen?

Hoe speelser het werk, hoe meer conversaties er ontstaan. Bij het schilderij van Saskia Weyts worden bijvoorbeeld minder vragen gesteld, merk ik. Het is dan ook serieuzer dan een werk waar “Honki Tonki Donki” op geschreven staat. Eén keer vroeg een leerling of ik die ezel zelf getekend had. Wanneer ik vertelde dat het door een echte kunstenaar gemaakt was, kreeg ik meteen de reactie: “Amai, dan hangt er hier wel veel geld aan de muur! Vandaar dat er een alarm naast hangt.” (lacht) Alsof dat brandalarm ook maar iets te maken had met de beveiliging van het werk!

Eigenlijk zou ik die reacties moeten opschrijven en delen met de kunstenaars. Ik denk wel dat ze het fijn zouden vinden om die te lezen. Toen de kinderen ontdekten dat Wouter Feyaerts zijn tekening had afgewerkt met een lijmlaag riepen ze: “Oh, die heeft hier precies iets over gegoten, want je ziet allemaal druppels aan de zijkant. Dat is wel niet mooi afgewerkt, hé. En dat voor een echte kunstenaar!” (lacht)

Hoe belangrijk is het om kinderen te omringen met kunst?

Héél belangrijk! Ik geloof sterk dat het invloed heeft op hun visie op de wereld. Door creatief te zijn, leren ze ook anders denken en komen ze tot nieuwe realisaties. Het kan ook gewoon deugd doen om te tekenen, te schilderen, te boetseren. Veel kinderen kregen immers in hun jonge leventje toch al enkele moeilijke zaken te verwerken, zoals de dood van een grootouder. Dan proberen we bij Kunstkadee om die druk al knutselend te verlichten. Daarom hou ik van werken met een humoristisch randje, een kleine knipoog als het ware. Het leven moet niet altijd zo serieus genomen worden. En kunst al helemaal niet! Ik zie bij veel volwassenen dat ze een beetje het gekke, speelse kind in zichzelf kwijt zijn. Om het te zeggen met de woorden van een grootmeester (Pablo Picasso): ‘Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt’! En dat is echt jammer. Mensen zijn vandaag zo snel opgefokt door de kleinste dingen. Ik wou dat we allemaal wat meer leerden relativeren en genieten van de mooie dingen in het leven. Zoals kinderen en kunst!