Tine is kunstadviseur in Brussel

Tine Goven (28) is kunstadviseur van het zopas ge­opende filiaal in Brussel. Voor ze aan haar carrière bij Kunst in Huis begon, was ze klant aan huis in het filiaal in Leuven. Door haar enthousiasme en liefde voor kunst evolueerde ze al snel van vrijwilliger naar medewerker.

Vanwaar die liefde voor kunst?

Al van jongs af aan werd ik thuis mee gesleurd in de wereld van kunst. Vooral mijn vader hield die interesse levend. Hij is zelf geen kunstenaar, maar wel een actief liefhebber. Op reis nam hij steevast de hele familie op sleeptouw om tentoonstellingen rond hedendaagse kunst in lokale musea te bezoeken. Vandaag kan je dankzij het internet zoveel terugvinden over kunst, waardoor mijn in­teresse de laatste jaren alleen nog maar is toege­nomen. Via Instagram volg ik jonge kunstenaars en artiesten op de voet en op YouTube kan je echt duizenden korte kunstdocumentaires bekijken.

Vooral de video’s van Tate - het YouTube-kanaal van Tate Gallery in Engeland - vind ik echt gewel-dig. Ook de “How To Paint Like…”-filmpjes van The Museum of Modern Art zijn bijzonder interes­sant. Hierin toont een curator hoe schilders zoals Picasso of Mark Rothko hun werk opbouwden. Ik heb geen kunstwetenschappelijke richting gevolgd, maar daar steek ik enorm veel van op.

Vanaf wanneer begon je zelf kunst te huren?

Een goede vriend uit Amsterdam had op zijn appartement een vrij imposant kunstwerk hangen. Ik vroeg me af hoe hij daaraan kwam, want op jonge leeftijd is je budget vaak niet ruim genoeg om een duur werk te kunnen aanschaffen. Toen hij me vertelde dat hij het werk huurde, dacht ik: “Jammer dat we zoiets niet in België hebben.”

Bij verdere navraag bleek het concept wel al te bestaan bij ons, veertig jaar zelfs intussen! Via een vriendin kwam ik bij het filiaal van Kunst in Huis in Leuven terecht en ik was zo enthousiast dat ik van mijn ouders voor mijn verjaardag prompt een kunstcheque cadeau kreeg. Ik mocht een jaar lang kunst huren en was daarna helemaal verkocht. Toen ik een vacature voor een vrijwillige stage op de website zag verschijnen, heb ik geen moment geaarzeld en meteen gesolliciteerd. Sindsdien maak ik deel uit van een toffe organisatie met heel fijne medewerkers.

Sinds 18 augustus kan je nu ook bij mij in Brus­sel terecht om kunstwerken te huren én te kopen. Steeds meer bezoekers vinden de weg naar ons filiaal. En net zoals de stad Brussel zelf is ook ons cliënteel superdivers, wat echt fijn is. Het toont al­vast ook aan dat kunst geen grenzen kent!

 

KUNST IN HUIS BRUSSEL, HOOIKAAI 33-35, 1000 BRUSSEL