Bram wil later kunst kopen

Bram Vancompernolle (34) uit Gent is al sinds jaar en dag klant van Kunst In Huis. Samen met zijn man deelt hij niet alleen een huis en de zorg voor een hond, maar ook een diepe passie voor kunst.

Hoe lang ben je al lid van Kunst In Huis?

Ik ben het niet helemaal zeker, maar toch meer dan tien jaar. Misschien zelfs eerder dertien jaar. Wanneer ik met mijn man ging samenwonen, wou ik al vrij snel ons huis decoreren met wat kunstwerken. De eenvoudigste manier was om ofwel zelf kunst te gaan maken of te lenen via Kunst In Huis. Het werd het laatste en ik ben meteen voor een spaarabonnement gegaan met als achterliggende gedachte om later een werk te kopen uit de collectie. Als je kunst huurt, is de kans immers groot dat je later ook overgaat tot een aankoop. Dankzij de spaarformule is die stap minder groot, want je hoeft niet meteen diep in je geldbeugel te tasten door het opgebouwde saldo.

Hoe kies jij een kunstwerk?

De kunstvorm – of het nu een schilderij of een beeldhouwwerk betreft – is voor mij minder van belang. Het belangrijkste criterium is dat het vooral boeiend moet blijven om naar te kijken. Portretten zal ik minder snel kiezen omdat ik die iets beperkter vind. Ik wil naar een kunstwerk kunnen kijken en telkens opnieuw iets nieuws ontdekken. Of het grappig vinden. Eén van de foto’s die momenteel aan onze muur prijkt, werd genomen in een Guatemalteekse trappengang. Het lijnenspel daarin is op zich al boeiend om naar te kijken, maar het intrigerende eraan is dat er in het midden van het beeld een plantje staat. Een onooglijk kleine, groene plant die eigenlijk geen duidelijke functie heeft. Je ziet ze zelfs bijna niet staan, maar toch wordt je aandacht er naartoe gezogen. Het is zo onverwacht, waardoor het net leuk wordt.

Omdat mijn man ook zelf schildert, is hij goed op de hoogte van allerhande schildertechnieken. Ook dat vormt een interessant vertrekpunt om kunst te kiezen. We hebben hier dan ook enkele abstracte werken in huis.

Moet een schilderij of beeldhouwwerk in je interieur passen qua kleur of stijl?

Neen, maar we proberen het wel een plaats te geven waar het werk het best tot zijn recht komt. Net zoals dat in musea het geval is. De hoek van waaruit je een werk bekijkt, kan het beeld net versterken en daardoor heel impressionant zijn. Tegelijkertijd kan het ook de waarde van een werk naar beneden halen. Thuis heb ik jammer genoeg slechts één plaats waar ik grote werken kan hangen. Als ik dus een groot item uitleen bij Kunst In Huis, heb ik niet veel keuze. Dan moet het daar wel komen.

Hoe vaak verander je van kunstwerk?

Zeker niet elke maand. Al blijf ik het wel heel leuk vinden om af en toe je interieur een nieuwe look te geven door een nieuw kunstwerk in huis te halen. In principe kan je elke week van kunstwerk veranderen, maar het neemt wel wat tijd in beslag. Je moet immers zelf naar het filiaal rijden om alles in te wisselen. Gelukkig kan je de volledige collectie ook online bekijken, want in de filialen zie je slechts een deel van het aanbod. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als de werken in het echt zien, hé. Ik vind het sowieso een heel tof concept. Vind je het mooi? Huur of koop het dan. Vind je het niet mooi? Verander het dan. Maar laat je vooral leiden door je buikgevoel!