De Nieuwe Garde 2017

Jaarlijks selecteert Kunst in Huis een vijftiental nieuwe kunstenaars die aan het begin van een veelbelovende carrière staan. We genereren zo veel mogelijk zichtbaarheid voor hen en lenen hun werk uit aan kunstliefhebbers uit heel Vlaanderen en Brussel. Hou ze de aankomende jaren zeker in de gaten. We stellen u voor, onze Nieuwe Garde van 2017:

 

Joke Raes

In het werk van Joke Raes (°1983 in Brugge, woont en werkt in Gent) nemen fantasievolle botanische vormen een prominente plaats in. Ze tekent, lasert, boetseert en assembleert wortels, stammen, bloemen, kiemen, zwammen, bladeren, zaden en meeldraden. Ze spreken van een eigen plaats en identiteit; van uitwisseling, verstrengeling, bestuiving en symbiose. Met haar tactiele materiaalgebruik vervaagt ze het onderscheid tussen natuur en cultuur.

Meer over Joke Raes

 

 

 

 

 

Wannes Lecompte

Wannes Lecompte (°1979 in Etterbeek, woont en werkt in Brussel) schildert om de schilderkunst in vraag te stellen. Hoe begin je aan een schilderij en hoe ontstaat het, stelt hij – soms heel letterlijk – aan de orde. Begin 2017 maakte hij de serie Deverte voor de Oude Kerk in St-Agatha-Berchem. Hij begon eraan door de nog lege doeken in een kleine processie van zijn huis naar de kerk te dragen onder het motto ‘Alles wat goed is, moet eruit’. 

Meer over Wannes Lecompte

 

 

 

 

 

 

 

Larissa Viaene

Larissa Viaene (1990, woont en werkt in Brussel) is illustrator, beeldend kunstenaar en performer. Ze studeerde af in 2014 aan KASK als Master in de Multimediale Vormgeving. In haar werk schemert haar liefde voor het lieve vreemde door met vaak aparte, licht humoristische wezens.

Meer over Larissa Viaene

 

 

 

 

 

 

 

Sine Van Menxel

Sine Van Menxel (geboren 1988 in Schoten, woont en werkt in Antwerpen) werkt uitsluitend met analoge fotografie. Fotografie is voor haar het manipuleren van licht en schaduw. Zowel tijdens het maken van de foto als tijdens het afdrukproces in de donkere kamer zoekt ze naar de mogelijkheden en limitaties van de fotografische techniek. In die zin is het onderwerp van haar werk niet zo zeer hetgeen wat ze fotografeert, maar wel de visuele mogelijkheden die het gebruiken en verdraaien van de fotografische methode met zich mee brengt.

Meer over Sine Van Menxel

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Bocken

Jeroen Bocken onderzoekt de steeds prominentere rol van hyper-geïdealiseerde esthetiek in onze belevingswereld, vanuit zijn belangstelling voor het idealiserende en overtuigende karakter van foto’s en beelden. Gefascineerd door het natuurwetenschappelijke, menselijke maatstaven en berekeningen, en de grenzen van het fotografische apparaat combineert Bocken diverse digitale processen met natuurlijke patronen en algoritmes. Deze experimentele en associatieve werkwijze mondt uit in onlogisch geconstrueerde beelden. Door deze af te wisselen met klassieke ‘documentaire’ beelden, dikwijls iconische en vertrouwd van aard, creëert Bocken doelbewust een ambigu spel.

Meer over Jeroen Bocken

 

 

 

 

 

 

Miles Fischler

Miles Fischler werkt zowel in opdracht als aan autonoom werk, dat ontstaat wanneer ze onderweg is. In haar vrije werk is ze voornamelijk geïntrigeerd door de manier waarop de wereld rondom haar gestructureerd is. Het hoofdonderwerp van haar werk is de interactie tussen de mens en zijn omgeving; meer specifiek richt ze haar lens op beelden die getuigen van hoe men de wereld construeert en opdeelt in vlakken. Haar gebruik van een vaak schilderachtige esthetiek - door middel van kleur, textuur en compositie - nodigt de kijker uit om dichterbij te komen.

Meer over Miles Fischler...

 

 

 

 

 

 

Tomas Bachot

Tomas Bachot is fotograaf en boekenmaker. In 2016 behaalde hij een masterdiploma aan School of Arts/KASK te Gent. Tomas Bachot benadert zijn onderwerp en de mensen die hij fotografeert vanuit een grote oprechtheid en betrokkenheid. Hij verwerpt de vooringenomenheid van het zogenaamd ‘objectieve’. Tomas fotografeert ‘tussen de mensen’ en delft in de goudmijn die dat oplevert: een verrijkt kijken. 

Meer over Tomas Bachot...

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarah Hermans

Sarah Hermans behaalde in 2015 haar Master in de fotografie aan de LUCA School of Arts in Brussel. Als kunstenaar focust ze zich op haar directe omgeving. Daar fotografeert ze als in het voorbijgaan: zonder vooropgesteld beeld voor ogen. “Ik neem graag duidelijke, heldere, ongecompliceerde beelden. Het is wat het is. Ik heb voor mezelf die helderheid nodig.”, vertelt ze bij haar werk. Vanwege het tragere proces werkt ze bij voorkeur met analoge dragers.

Meer over Sarah Hermans...

 

 

 

 

Saskia Van der Gucht - Expo

Saskia Van der Gucht heeft dan wel Juweelontwerp & Edelsmeedkunst aan Sint Lucas in Antwerpen gestudeerd, maar ze is geen juweelontwerper. Ze heeft niks met de lijfelijkheid, noch met de draagbaarheid van juwelen. Haar fascinatie voor thema’s als kostbaarheid en geborgenheid deed haar een andere weg in slaan. De afgelopen jaren verkende ze verschillende disciplines, waarvan ze er enkele bijeenbrengt in haar oeuvre.. Ze deelt haar zonnige atelier in Antwerpen met twee andere 'makers'. 

Meer over Saskia Van der Gucht...

 

 

 

 

 

Lisa Vlaemminck - Expo 

In een atelier dat uitzicht biedt op de Kruidtuin in Brussel, waait de inspiratie zo binnen in het werk van Lisa Vlaemminck. Naast een passie voor plantenkunde, heeft ze een zwak voor ruimtevaart, modernistische interieurs, stillevens en bijzondere objecten of taferelen die ze tegenkomt op straat. Gecombineerd vinden ze hun weg naar haar al even opmerkelijke schilderijen.

Meer over Lisa Vlaemminck...

 

 

 

 

 

Gijs Coenen - Expo

Kunstenaar Gijs Coenen woont en werkt in zijn atelier in Vilvoorde, waar hij continu wordt omringd door experimenten. Deze levenssituatie sluit perfect aan bij zijn permanente drang om te creëren en de wereld om hem heen te interpreteren. Of het nu gaat om een sculptuur, een videowerk of grafisch werk, in zijn vormentaal speelt het schaakspel een belangrijke rol, evenals zijn behoefte om voortdurend nieuwe technieken te ontdekken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flurin Bisig - Expo

Het werk van Flurin Bisig lijkt conceptueel en is het ten dele ook, maar niet in de klassieke zin van het woord. Zijn ruimtelijke werken, van sculpturen, over maquettes tot meubels, komen voort uit een conceptuele benadering van de kunsten. Maar inspiratie vindt Flurin evengoed in zijn persoonlijke gevoelsleven en door fysiek met materialen bezig te zijn. Deze combinatie vertaalt zich naar een divers oeuvre, dat momenteel gestockeerd staat in zijn appartement in Brussel in afwachting van zijn nieuwe job in Kassel. 

Meer over Flurin Bisig...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birde Vanheerswynghels - Expo

Het werk van Birde Vanheerswynghels is bij de eerste aanblik zowel donker als duister. Dat heeft vooral met de materiaalkeuze te maken, en minder met de inhoud. Birde vindt inspiratie in parken, serres en natuurmusea; de plaatsen waar natuur wordt geconserveerd. De reusachtige houtskooltekeningen die ze in haar atelier in Brussel maakt, ontstaan uit de wisselwerking tussen tekenen en wegvegen. Ze dragen evenzeer licht als duisternis in zich, maar zijn vooral ook een persoonlijke verbeelding van de schoonheid van de natuur. 

 

 

 

 

 

Kristof Santy

Kristof Santy werd geboren in 1987 in Roeselare en woont en werkt daar ook. Kristof is zeker niet de enige kunstenaar die zijn werkende leven startte bij een drukkerij, na een grafische opleiding. Weinig zijn echter zo gedreven dat ze vervolgens ook beginnen aan een eigen leertraject om het schilderen onder de knie te krijgen.

Meer over Kristof Santy...

 

 

 

 

 

Nathalie Butsana-Sita

Zo kleurrijk en gevarieerd als haar werken zijn, is ook de levensloop en artistiek carrière van Nathalie Butsana-Sita. Nathalie werd in 1968 geboren in Kinshasa en woont en werkt in Antwerpen. Ze groeide op als dochter van een Congelese vader - een kernfysicus die werkzaam was voor de NASA - en een Belgische moeder die uit het Russisch vertaalde. In het Zaïre waarin zij tot 1975 opgroeide, was dit gezin geen curiosum, terwijl Oost en West elders in de wereld een koude oorlog voerden.

Meer over Nathalie Butsana-Sita...

 

 

 

 

 

 

Arnaud De Wolf

Arnaud De Wolf werd geboren 1981 in Ronse en woont en werkt in Brussel. Hij maakt fotografisch werk dat de toeschouwer een wereld in een vacuüm toont. Het oeuvre van Arnaud De Wolf bestaat uit beelden van archetypische landschappen, bergen en anonieme hoogbouw waar veel mensen in huizen. Maar enig spoor van menselijke aanwezigheid ontbreekt in zijn foto's, grafische werken en videowerken. Ook elk spoor van het waar en wanneer de beelden ontstonden, is uitgewist in de kadrering van de gebouwen, in de opnames van een besneeuwde bergwand. Wat Arnaud vastlegt in de foto's van de zo herkenbare maar niet te lokaliseren landschappen en gebouwen, is een poëtische structuur die verhaalt van een tijdloos bestaan van eeuwen, decennia of een dag. 

Meer over Arnaud De Wolf...

Wannes Lecompte (°1979 in Etterbeek, woont en werkt in Brussel) schildert om de schilderkunst in vraag te stellen. Hoe begin je aan een schilderij en hoe ontstaat het, stelt hij – soms heel letterlijk – aan de orde. Begin 2017 maakte hij de serie Deverte voor de Oude Kerk in St-Agatha-Berchem. Hij begon eraan door de nog lege doeken in een kleine processie van zijn huis naar de kerk te dragen onder het motto ‘Alles wat goed is, moet de deur uit’. Daar ontfutselde hij de schildering aan het doek, zoals Michelangelo zijn sculpturen bevrijdde uit het marmer: abstracte composities in verschillende tinten blauw; vormen die doen denken aan gevleugelde wezens, in de verte verwand met de dartelende duiven die Wannes kweekt