De Nieuwe Garde van Kunst in Huis

Jaarlijks selecteert Kunst in Huis een vijftiental nieuwe kunstenaars die aan het begin van een veelbelovende carrière staan. We genereren zo veel mogelijk zichtbaarheid voor hen en lenen hun werk uit aan kunstliefhebbers uit heel Vlaanderen en Brussel. Hou ze de aankomende jaren zeker in de gaten. We stellen u voor, onze Nieuwe Garde van 2018:

Cathérine Lemblé

De foto’s van Catherine Lemblé (geboren 1990 in Aalst, woont en werkt in Brussel) zijn een zoektocht naar de symfonie tussen het landschap en haar bewoners. Ze willen geen antwoord bieden, maar net vragen oproepen over de mens en zijn impact op, en relatie tot, de natuur. In haar werk richt ze haar blik op de bergen. Op zoek naar de grens tussen waar de mens opgaat in zijn omgeving, ontdekt ze een toestand die onbevooroordeeld is, een natuur die genadeloos en allesomvattend is.

 

 

 

 

 

 

 

Wannes Cools

Wannes Cools verkent uiteenlopende media in zijn werk, van illustraties tot installaties en audiowerken. Maar ook de schilderijen die binnenkort deel uitmaken van de collectie van Kunst in Huis behoren tot zijn speelse oeuvre. De rode draad in zijn werk is zijn interesse voor het verhaal. Een stripverhaal, een verhaal van een andere kunstenaar of gewoon van een buurman of winkelier om de hoek, kunnen aan de basis liggen van zijn werken. 

 

Florien Allemeersch

Florien Allemeersch behaalde in 2017 haar Master schilderkunst aan het Kask in Gent. Ze schildert veelal naar de natuur, bij voorkeur beeldt ze verwilderde gebieden af, waarin sporen van de mens zijn achtergebleven. Ze portretteert plekken waar ze ooit langswandelde en foto’s maakte. In haar schilderijen bevriest ze de natuur, de lichtinval van het moment, en het verval – al dan niet veroorzaakt door de mens – dat in werkelijkheid inmiddels al veel verder gevorderd is. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erien Withouck - Expo

Erien bracht het merendeel van haar jeugd door in Azië, met name Bangkok en Manila. Reizen en fotograferen werden haar met de paplepel ingegoten, maar de vele foto’s uit die tijd verdwenen in dozen en schuiven en kregen daar een onzichtbaar bestaan. In haar werken – in tentoonstellingen of publicaties – brengt Erien haar eigen foto’s samen met beeldmateriaal uit archieven: die eigen archieven van vroeger, maar ook archieven van anderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soetkin Verslype - Expo

Soetkin Verslype omringt zich met verzamelingen als inspiratie voor haar schilderijen, tekeningen en collages. Verkoopwaar vormt hierbij een terugkerend motief, vaak netjes geordend volgens soort en gevonden in Antwerpse etalages of op een markt in Burkina Faso.  Naast haar eigen samengestelde verzamelingen herleidt Soetkin ook een bos, bakstenen muur of stuk kippengaas tot een cluster ritmisch geordende vlakken. Haar tekeningen en schilderijen zijn gestileerd en getuigen van een karakteristiek kleurenpalet.

 

 

 

 

 

 


Gaspard Joarlette - Expo

Als je de kunstwerken van Gaspard Joarlette een plek in de samenleving zou moeten toewijzen, dan fluctueren zijn kleurrijke, figuratieve sculpturen ergens tussen de marge en het midden. Ze zijn namelijk niet gemodelleerd naar heersers of epische helden, maar geïnspireerd op gewone straattaferelen. Kleine, alledaagse scènes of gesprekken tussen mensen rondom hem vormen de basis voor dynamische sculpturen, waarvan de gestolde beweging geladen is met een explosieve, onderhuidse spanning.

 

 

 

 

 

Leen Vandierendonck - Expo

Het oeuvre van Leen Vandierendonck ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Een persoonlijke herinnering aan het blauwwit geruite picknick tafelkleed van haar grootmoeder, dat in haar droom rond de kerktoren zweefde, ligt aan de basis van haar oeuvre. Het tafelkleed werd een archetype in Leens werk; een basisvorm die geleidelijk evolueert tot vlakken en structuren in een groeiend kleurenpallet, in uiteenlopende materialen en in een uitdijende ruimte.

 

 

 

 

 

 

Natasja Mabesoone - Expo

Wat hebben Jan en alleman, Olijfje (van Popeye) en ‘le corbeau et le renard’ gemeen? Ze inspireren en/of figureren allen in één van Natasja Mabesoones grafische tekeningen. Samen geven ze het karakter van Natasja haar gelaagde en unieke drukwerken weer. Die drukwerken zijn veelal op taal gebaseerd, spelen er mee, zijn soms een beetje doortrapt en altijd zowel poëtisch als humoristisch. Ondanks dat ze vaak ambigu zijn, blijven ze toch zeer leesbaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dirk Lodewyckx

Dirk Lodewyckx (°1952, woont en werkt in Ekeren) schildert, tekent en fotografeert. Zijn werk komt voort uit een zoektocht naar beeldende zeggingskracht. Daarbij laveert zijn focus tussen het landschap en de mens, die hij in principe op klassieke wijze neerzet. De mens geeft hij zowel in geschilderde portretten als in figuurstudies in zwart of rood krijt weer. De natuur komt aan bod in olieschilderijen van weidse rauwe landschappen en noeste marines. De rode draad in het werk is de natuur.

Meer over Dirk Lodewyckx

 

 

 

 

 

Elke D'Haenen

Elke D’haenen (°1985 te Veurne, woont en werkt in Diksmuide) tekent met potlood op kleine vellen papier van ongeveer A5 formaat. Grotere tekeningen maakte ze door deze aan elkaar te plakken met smalle reepjes tape tot een wonderlijk patchwork. Elke maakt wonderlijke ‘uitsnedes’ uit de werkelijkheid, waardoor het perspectief in haar tekeningen in verschillende richtingen en op verschillende manieren lijkt te kantelen.

Meer over Elke D'Haenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charlotte Van Renterghem

Charlotte Van Renterghem (°1990 te Antwerpen, woont en werkt in Antwerpen)

Meer over Charlotte Van Renterghem