In de kijker: Axel Claes 09.09 - 23.09

Vanaf zaterdag 9 september t.e.m. zaterdag 23 september exposeert Axel Claes nieuw werk in kader van de mini-expo 'kunstenaar in de kijker' in het filiaal in Leuven. 

AXEL CLAES

-  °1963 TE ELSENE, WOONT EN WERKT IN BRUSSEL

De Brusselse kunstenaar Axel Claes werkt sinds jaar en dag aan tekeningen en collages op een klein formaat. Hij werkt daar niet dagelijks aan – daarvoor houden hem te veel andere artistieke projecten bezig. Maar af en toe maakt Axel een selectie uit de duizenden werkjes om ze in veelvoud te presenteren. Speciaal voor Kunst in Huis stelde hij 16 ensembles samen waarin hij steeds vier tekeningen samenbrengt. Met een knipoog naar een heel aantal kunststromingen die in de afgelopen eeuw zijn gepasseerd.

Het artistiek bereik van Axel Claes (geboren 1963 in Elsene, woont en werkt in Brussel) is zeer veelzijdig en zijn creativiteit reikt eerder buiten de gekende paden van de beeldende kunsten, dan dat ze erbinnen kleurt. Hij was de drijvende kracht achter de sociale commissie van het NICC en van kunstenaarsinitiatief PTTL (Plus Tôt Te Laat); hij is stencildrukker en af en toe ook onafhankelijk filmmaker, geeft getekende kranten uit zoals de gazet van du Heyzel, Carnets du quartier Heyvaert, ,…

Maar hoe zijn werk bij Kunst in Huis te kaderen, zonder het vast te pinnen? Misschien het beste met een citaat uit een AXFAX (een fax van Axel, uit 2008), gepubliceerd in de uitgave ‘Brief aan Tanta Maria’: “Het heeft te maken met de eerste keer. De eerste keer dat je een potlood vasthoudt ... Een kind dat kribbel-krabbels maakt, weet wat het krabbelt. Alleen wij kunnen het niet lezen. Misschien tekent hij wel het geluid van zijn potlood. Toen ik klein was trok ik een streep op elk blad. Een vertikale streep, van onder naar boven. Dat was een mens en ik wou een boek maken met daarin elke mens die ik al was tegengekomen. Een boek met op elk blad zo een streep. Toen ik ontdekte dat ik ook strepen kon maken van boven naar onder, stopte het idee over dat boek. Ik ben beginnen tekenen.”

Een heel aantal kunststromingen die in de 20e eeuw ontstonden, verhouden zich op de één of andere manier tot de onbevangen expressie: van het argeloze kind, van de gedrogeerde mens, van de dromer, van de ‘outsider’, etc. Kortom van de mens die zich creatief uit, bevrijd van elke vorm van maatschappelijke, religieuze en anderszins conventionele regels/dwang. Axel houdt van deze (en andere) kunsthistorische stromingen, laat zich erdoor inspireren, kan zich ermee amuseren, door ze binnenste buiten te keren en er vervolgens zelf mee aan de haal te gaan. Op die manier stelde hij de ensembles samen, die zijn nieuwe werken bij Kunst in Huis uitmaken. Wie of wat hem inspireerde voor elk kwartet is soms terug te vinden in de wonderlijke titels bij de werken. Maar evengoed zet Axel je op het verkeerde been.

Meet me at Jorn’s diner – een ontmoeting met het werk van Axel Claes is zeker zo kleurrijk als een Appel, of werk van een andere Cobra schilder. 

 

WAAR?
Kunst in Huis Leuven
Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven

WANNEER?
09.09 - 23.09.17
donderdag en vrijdag: 13u - 17.30u
zaterdag: 10u - 16u