FAQ


KUNST LENEN

  • Kan ik een kunstwerk langer dan een jaar uitlenen?
    Neen, we willen je net de kans geven om kennis te maken met verschillende stijlen, technieken en kunstenaars. Daarom ligt de grens voor het uitlenen van een kunstwerk op maximum 1 jaar. Bovendien heb je zo meer kans om het kunstwerk van je dromen te vinden, dat je daarna wil kopen.
  • Moet ik een bijkomende verzekering nemen voor mijn kunstwerk?
    Neen, al onze kunstwerken zijn verzekerd. Deze omniumverzekering is inbegrepen in de maandelijkse huurprijs. Wel vragen we je om een franchise van 10% (met een minimum van €200) te betalen in geval van schade.
  • Kan ik meerdere kunstwerken uitlenen met een abonnement?
    Neen, je ontleent één kunstwerk met één abonnement. Als je een tweede kunstwerk wil ontlenen, moet je een tweede abonnement nemen. Voor elk extra abonnement betaal je slechts €12 per maand.5
  • Kan ik als particulier kunstwerken lenen uit de bedrijvencollectie?
    Neen, Kunst in Huis heeft een aparte collectie die enkel toegankelijk is voor bedrijven en organisaties. Als particulier kan je wel kunstwerken uit de bedrijvencollectie aankopen. De bedrijvencollectie is een specifieke collectie met werken die naar formaat en inhoud speciaal geselecteerd zijn voor de werkplek. Deze kunstwerken kunnen beschikbaar staan op de website, maar toch al voorzien zijn voor een offerte.
  • Krijg ik een melding als mijn favoriete kunstwerk vrijkomt of als er nieuwe kunstwerken in collectie komen?
    Neen, helaas zijn we momenteel niet in staat om hiervoor een melding te versturen. We hopen deze functie wel in de toekomst aan te bieden.
  • Kan ik kunstwerken die uitgeleend zijn, reserveren?
    Neen, we weten namelijk niet wanneer iemand een kunstwerk terug zal brengen. Dat kan binnen enkele maanden zijn, of pas binnen een jaar. Met een reservatielijst creëren we wachttijden van meerdere jaren, wat voor niemand interessant is. Een kunstwerk kan je daarom enkel reserveren als het vrij is.

KUNST KOPEN

  • Welke kunstwerken kan ik aankopen?
    Bijna alle kunstwerken in collectie zijn te koop. Je kan een aankoopoptie plaatsen op kunstwerken uit de particuliere én de bedrijvencollectie. Als je een kunstwerk wil aankopen dat is uitgeleend, kan dat ook. Weet wel dat de persoon die het kunstwerk momenteel uitleent, altijd een voorkooprecht heeft en dat daar vaak gebruik van gemaakt wordt.
  • Kan je een kunstwerk kopen als je geen lid bent van Kunst in Huis?
    Ja, je moet geen lid zijn van Kunst in Huis om een kunstwerk aan te kopen. Je kan via de website onmiddellijk een aankoopinteresse op een werk plaatsen. Laat je gegevens achter en zodra het kunstwerk beschikbaar is, nemen wij contact met je op zodat je het kan komen bekijken.
  • Als ik een aankoopinteresse plaats op een kunstwerk via de website, ben ik dan ook verplicht om het aan te kopen?
    Neen, uiteraard ben je niet verplicht om het kunstwerk aan te kopen. Je kan het eerst vrijblijvend komen bekijken. Afhankelijk van de grootte en de prijs van het kunstwerk, brengen we het kunstwerk kosteloos naar een Kunst in Huis locatie (onderliggende link) naar keuze of kan je het kunstwerk in het depot in Brussel komen bekijken vooraleer het aan te kopen. Je kan het kunstwerk ook gedurende een maand thuis uitproberen tegen een huurprijs en dan pas beslissen of je het wil aankopen. 

DE KUNSTCHEQUE

  • Ik kreeg een kunstcheque: wat nu?
    Er zijn twee opties:
    1.       Inschrijven via de website
    2.       Inschrijven in een filiaal
    Met de kunstcheque kan je je meteen online registreren. In dat geval kan je onmiddellijk kunstwerken reserveren via de website. Een andere optie is om, voor het vervallen van je Kunstcheque, langst te komen in een filiaal. Je kan ter plaatse een kunstwerk kiezen en meteen mee naar huis nemen.
  • Wanneer begint mijn abonnement te lopen?
    Je cadeau-abonnement begint pas te lopen van zodra je je eerste kunstwerk mee naar huis neemt. Je kan al een eerste keer langskomen om je met je kunstcheque in te schrijven, maar je bent dus niet verplicht om al een kunstwerk mee naar huis te nemen. Je kan je ook inschrijven via de website en online een kunstwerk reserveren.

ABONNEMENT STOPZETTEN

  • Moet ik nog een schriftelijke bevestiging geven als ik mijn abonnement in het filiaal heb stopgezet?
    Neen, als je je abonnement bij Kunst in Huis stopzet in een filiaal geldt het ondertekende stopzettingsformulier als een schriftelijke bevestiging. Wil je echter van op afstand stopzetten omdat je bijvoorbeeld geen kunstwerk meer uitleent, vragen we je om een mail of brief te sturen zodat we een schriftelijk bewijs hebben van de stopzetting. Een telefoontje volstaat dus niet. De stopzetting gaat pas in zodra je alle uitgeleende kunstwerken hebt teruggebracht naar Kunst in Huis en geen openstaand saldo meer hebt. 

COLLECTIE & KUNSTENAARS

  • Hoe onderscheidt de collectie van Kunst in Huis zich van andere kunstuitlenen?
    Kunst in Huis kiest voor kunstenaars de kwalitatief hoogstaand en inhoudelijke sterk werk maken. Ze maken niet alleen aantrekkelijk werk, maar hebben ook een verhaal te vertellen, een boodschap over te brengen. We kiezen er ook expliciet voor om samen te werken met onze kunstenaars. Dat betekent dat we met alle kunstenaars persoonlijk contact onderhouden en proberen een representatief beeld te geven van hun oeuvre. We streven ernaar om van elke kunstenaar minimaal 5 werken aan te bieden.
  • Zijn de kunstwerken in collectie het eigendom van Kunst in Huis?
    Neen. Kunst in Huis heeft de kunstwerken in bruikleen van de kunstenaar zelf. De kunstenaar ontvangt een beperkte huurvergoeding voor elke dag dat een kunstwerk uitgeleend is. Als een kunstwerk verkocht wordt, bemiddelt Kunst in Huis bij de verkoop. Hiervoor betaalt de kunstenaar aan Kunst in Huis een vergoeding. De prijzen van de kunstwerken worden door de kunstenaar bepaald.
  • Kan ik zelf als kunstenaar deel uitmaken van de collectie?
    De samenstelling van de collectie gebeurt door de artistiek leider van Kunst in Huis in samenspraak met een selectiecommissie, de Goede Neuzen. Dit zijn kunstexperts die weten wat er reilt en zeilt binnen hun discipline. Zij stellen kunstenaars voor die een interessante/goede aanvulling kunnen zijn voor de collectie. Daarnaast beoordelen ze ook de kunstenaars die zichzelf kandidaat stellen via de Open Calls, die vier maal per jaar plaats vindt. Elke kunstenaar met een professionele ambitie kan zich hiervoor kandidaat stellen.
  • Ik heb op zolder nog (oude) kunstwerken staan of werken van mijn overleden grootvader. Kan ik deze werken aanbieden aan Kunst in Huis?
    Neen, Kunst in Huis gaat enkel rechtstreeks een samenwerking aan met levende kunstenaars, al kan hun werk na hun overlijden wel nog in collectie blijven. Een belangrijke pijler van onze missie is het ondersteunen van hedendaagse levende kunstenaars, door toon- en verkoopkansen te creëren voor hun werk bij een publiek dat ze zelf niet zouden bereiken.